Na Velebitu do sada pronađeno 2177 mina

Fearless Velebit

Predvođeni upraviteljem Mariom Stilinovićem zaposlenici Uprave šuma Podružnice Gospić pokrenuli su razvijanje projektne ideje razminiranja Velebita. Ova ideja je uspješno ostvarena u sklopu projekta pod nazivom „Fearless Velebit“, a projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Vrijednost projekta je 257.303.868,41 kn, pri čemu je razminirano 1645,23 ha terena na Velebitu.

Provođenje ovih aktivnosti razminiranja je započelo u prosincu 2019. godine, dok se završetak svih aktivnosti u sklopu projekta predviđen za lipanj 2023. godine. Radovi na područjima planiranim za razminiranje službeno su završili u prosincu 2020. godine. Pri tome su razminirane šume, šumska zemljišta i neposredna blizina izletničkih staza u Nacionalnom parku Paklenica i Parku prirode Velebit. Upravitelj Uprave šuma Gospić Mario Stilinović definirao nam je neke detalje ovoga projekta.

-Na području Parka prirode Velebit još je preostalo za pregled 540 ha minsko sumnjivih površina koje inače nisu niti predviđene u planu razminiranja u ovome projektu. Velebit je doslovno bio „načičkan“ svim vrstama protupješačkih mina. Za postojanje nekih minskih polja nije se niti znalo jer nije postojala valjana dokumentacija o njihovom postavljanju. Tako je do sada ipak pronađeno i uništeno 2 177 minsko eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih mina. Razminiranjem je omogućen pristup tim područjima planinarima, ljubiteljima prirode, lovcima i zaposlenicima Hrvatskih šuma d.o.o. koji se tuda kreću, pojasnio je Mario Stilinović.

Većina pronađenih mina morala je biti uništena na licu mjesta i na ovaj način se izbjegao rizik njihovog prijevoza do mjesta uništavanja. Voditelj ovoga projekta bio je zaposlenik Hrvatskih šuma d.o.o. Božidar Ćaćić, a nositelj su Hrvatske šume d.o.o. Projektni partner je Ministarstvo unutarnjih poslova, dok su suradnici na projektu bili Nacionalni park Paklenica i Park prirode Velebit iz Gospića.

Skip to content