Potpisan ugovor za projekt Fearless Velebit financiran sredstvima EU

Fearless Velebit

Nacionalni park Paklenica bio je domaćin svečanog potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit“ vrijednog 266,5 milijuna kuna kojeg su u petak 15. studenog potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić…

Nacionalni park Paklenica bio je domaćin svečanog potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit“ vrijednog 266,5 milijuna kuna kojeg su u petak 15. studenog potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin-Šain te u ime korisnika bespovratnih sredstava, predsjednik Uprave hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš

– Trenutno je u Republici Hrvatskoj minski sumnjivo 355 četvornih kilometara površine. Zastrašujuća je to brojka ako znamo da se na tom području nalazi više od 30 tisuća mina te velik broj neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cilj ove Vlade je očistiti Hrvatsku od mina. Stoga me doista veseli potpisivanje Ugovora koji se značajnim dijelom sufinancira europskim sredstvima – rekao je ministar Ćorić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore te financijska sredstva u razminiranje šuma.

– Hrvatske šume od samog svog osnutka uložile su goleme napore u razminiranju šuma, u što je do sada iz sredstava OKFŠ-a utrošeno oko 600 milijuna kuna a posljednjih godina to čine i kroz projekte koji se financiraju iz fondova Europske unije. Uz Naturavitu, projekt Fearless je najbolji primjer za to. Provođenjem projekta Fearless osigurat će se siguran javni pristup područjima u kojima su prisutni eksplozivni ostaci rata ili se sumnja na njihovu prisutnost, ali i omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetano gospodarenje šumama u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama – naglasio je Jakupčić.

Cilj ovoga projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta koje je minski sumnjivo područje, na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Ukupno će biti razminirano 1.676,34 ha šuma, šumskog te ostalog nešumskog zemljišta. Uz to, 31,08 ha zapuštenih protupožarnih presjeka s elementima šumske ceste bit će rekonstruirano. Na taj način osigurat će se siguran javni pristup ovom području za kojeg se sumnja da su na njemu prisutni eksplozivni ostaci rata.

Realizacijom ovoga projekta omogućit će se održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetana provedba 12 šumskogospodarskih planova u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama.

Skip to content