Završna konferencija projekta

Na završnoj konferenciji,održanoj 26. travnja 2023. u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću, predstavljeni su do sada ostvareni rezultati projekta. Konferenciju je uvodnim riječima započeo Mario Stilinović, voditelj UŠP Gospić te svima poželio ugodan boravak u Gospiću.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić rekao je da za projekt Fearless Velebit da je „vrlo značajan i perspektivan“ te zaslužuje posebno posebnu pažnju zbog impozantne veličine i ljepote Velebita. Napomenuo je da je ovaj projekt jedan od četiri strateška projekta sufinanciranih sredstvima EU vrijednih 177 milijuna eura, a koje provode Hrvatske šume. Ovim strateškim projektima razminirano je preko 6000 hektara šumskih područja. Svi projekti koje se provode idu ka unaprjeđenju ruralnih područja i Hrvatske šume tu žele biti lider – naglasio je Dujić prilikom  otvaranja završne  konferencije.

Neven Karas, koordinator za poslove razminiranja Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a istaknuo je da je tijekom razminiranja na 16.460.806 četvornih metara projektne površine pronađeno i uništeno 2.177 minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te je nakon geodetske izmjere izdana 21 potvrda o isključenju iz minski sumnjivog prostora, te je prostor predan na gospodarenje Hrvatskim šumama.

Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja u svom obraćanju skupu rekao je je da će kroz obnovu šumskog zemljišta, koje je u naravi travnjačko stanište, te rekonstrukciju protupožarne infrastrukture omogućiti obnova ugroženih i zaštićenih rijetkih livadnih vrsta.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, izjavio je  da projekt Fearless Velebit oslikava vrlo važan strateški cilj, a to je Hrvatska bez mina. Projektnom timu se zahvalio riječima „Učinili ste ovaj kraj sigurnijim mjestom za život.

Ovim riječima ministar je obuhvatio i sam krajnji cilj svih projekata koje provode Hrvatske šume, a to je da osim aspekta zaštite prirode i šumarstva projekt je doprinosi i poboljšanju kvalitete života na području provedbe.

Na konferenciji je bio i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, predstavnici PP Velebit i NP Paklenica, koji su suradnici na projektu, predstavnici lokalne vlasti i udruga.

Tijek i rezultate projekta u svojoj prezentaciji predstavio je Božidar Ćaćić, voditelj projekta i naglasio: Planirano trajanje projekta je do kraja lipnja ove godine, ali se na protupožarnoj infrastrukturi ne može raditi sve do 15. srpnja jer je vrijeme gniježđenja tetrijeba gluhana, da mu ne narušavamo mir, te zbog tog razloga tražimo i očekujemo produženje realizacije projekta.

Nikša Bogdanić, načelnik Sektora HCR Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a predstavio je rezultate aktivnosti razminiranja u ime partnera na projektu.

Ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode, Aljoša Duplić, upoznao nas je s načinima očuvanja ciljnih nešumskih stanišnih tipova unutar područja ekološke mreže Natura 2000.

Konferenciju je svojim pjevačkim i plesnim izvedbama upotpunilo pjevačko društvo Degenija iz Gospića.

Skip to content